Keresés
Close this search box.

Szakaszosan indul el a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező NTAK adatszolgáltatása a Kormány módosító rendelete alapján. 2023. július 1-jétől

NTAK

A Tonerforrás Irodatechnika segít

A éttermi és atrakciós szoftvereink működése könnyen tanulható egyszerű gyors olcsó NTAK adatokat beküldeni és pénztárgépet is használni ?

Az NTAK, azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019-ben kezdte meg működését, és a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt áll. Ez a digitális platform valós idejű statisztikai adatokat biztosít az összes magyarországi szálláshelyről, segítve ezzel a turisztikai szakma döntéshozatalát. Az NTAK fontos szerepet játszik a turisztikai ágazatfehérítésében is, és a regisztrációs kötelezettség minden hazai szálláshely-szolgáltatóra vonatkozik. Az NTAK célja a turizmusfejlesztés támogatása és a digitális turizmus előmozdítása a releváns statisztikai adatok biztosításával.

A vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-regisztrációt követően, NTAK adatküldésre alkalmas vendéglátó szoftver alkalmazásával, elektronikus formában biztosítja adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletenként az adatszolgáltatás körébe tartozó adatok továbbítását.

A vendéglátó szoftver kétféle üzenettípust küld automatikusan az NTAK-ba: eseményvezérelt adatküldés során a rendelésösszesítők adatait, valamint a napi zárást.

rendelésösszesítő

Eseményvezérelt adatküldés. Az adott rendelés lezárását követően, az egy asztaltársaság vagy vendég által vásárolt/fogyasztott tételek összessége a rendelésösszesítő. A rendelésösszesítőkről a vendéglátó szoftver az alábbi, személyes adatokat nem tartalmazó, statisztikai adatokat küldi be:
• Tárgynap
• Rendelés kezdete és vége • NTAK fő- és alkategória (sör, rostos üdítő, főétel körettel…) !!!
• Fizetési információk
• Rendelt tételek:
o Megnevezés
o Bruttó ár
o Tételszám
o Mennyiség
o Mennyiségi egység
o ÁFA kategória
Ha az adatszolgáltatás, üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást az üzemzavar vagy üzemszünet megszűnését követő napon kell teljesíteni.
Napi zárással küldött adatok
A regisztrációt követően a vendéglátó szoftver naponta egy alkalommal, a nap lezárását követően automatikusan beküldi a tárgynapra vonatkozóan a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó adatokat:
• lezárandó tárgynap;
• tárgynap besorolása;
• nyitás és zárás dátuma és időpontja;
• borravaló összege.
Ha az adatszolgáltatás üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást az üzemzavar vagy üzemszünet megszűnését követő napon teljesíteni kell.
Ha a vendéglátó üzlet üzemeltetője a napi adatszolgáltatást az NTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére, ismételten nem teljesíti, akkor az NTAK üzemeltetője a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének hatósági ellenőrzését kezdeményezi az annak felügyeletét ellátó jegyzőnél.

Mielőtt beleugrunk az NTAK-kal kapcsolatos teendőkbe, tájékozódjunk az NTAK-ról:

Az NTAK hivatalos oldala: https://info.ntak.hu/
Általános információk az NTAK-ról: https://info.ntak.hu/vendeglatas#altalanos-informaciok
Regisztrálás: https://info.ntak.hu/regisztracio
Adatok, amelyeket az NTAK bekér: https://info.ntak.hu/vendeglatas#bekuldendo-adatok
Egyéb gyakori kérdések az NTAK-ról: https://info.ntak.hu/vendeglatas#gyik
Az NTAK oldalán található sok segédlet is segítségünkre válhat: https://info.ntak.hu/segedletek
NTAK Vendéglátó szakmodul: https://info.ntak.hu/segedletek

Regisztráció
Az első lépés az NTAK rendszerébe való beregisztrálás.
Ehhez a következő link ad segítséget: https://info.ntak.hu/regisztracio
Amennyiben a regisztráció során elakadtok, vagy kérdésetek van, akkor nézzétek meg az NTAK által biztosított segédletet, vagy keressétek fel az NTAK non-stop elérhető ügyfélszolgálatát! Kérlek, ha ebben a pontban elakadtok, akkor ne minket, hanem az NTAK-ot keressétek!
NTAK segédlet: https://info.ntak.hu/segedletek
NTAK elérhetősége: https://info.ntak.hu/kapcsolat

A regisztráció során kell kapnotok egy regisztrációs számot, ami valahogy így néz ki: CU23123456. A következő lépésben erre lesz szükséged. Illetve a szoftver regisztrációnál ne felejtsétek bejelölni, hogy StajerFood szoftvert használtok!

Kulcs és bizonyítvány
A StajerFood-nak szükséges egy kulcs, amivel belép a rendszerbe, illetve egy bizonyítvány, ami azonosítja a magát az NTAK fele. Ezeket néhány lépéssel le tudjuk generálni:

Küldjétek el számunkra az NTAK regisztrációs számotokat. Ez 10 karakter, és valahogy így néz ki: CU23123456
Mi legenerálunk egy aláíró tanúsítványt (aminek a kiterjesztése .csr), ezt kell feltölteni az NTAK oldalán.
Az NTAK legenerálja az informatikai kulcsot (.cer), kiterjesztés), ez eltarthat 1-2 percig is. Az oldal frissítése után letölthető lesz a fájl.
A letöltött .cer fájlt küldjetek vissza nekünk!
Fontos: A fájl visszaküldése nélkül nem fog menni az adatkapcsolat!

Termékek kategorizálása
Az NTAK számára fontos az általunk értékesített termék kategóriája. Ez azt jelenti, hogy minden egyes termékünknek meg kell adni az NTAK kategóriáját! Ezt kétféleképpen tehetjük meg:

A menüben az Adatokra kattintva válasszuk ki az ételeket. Az egyik ételt kiválasztva nyomjunk a szerkesztés gombra. A szerkesztési nézetben ki kell tölteni az NTAK kategória, NTAK mennyiség és egy NTAK mértékegység mezőket.
A menüben az Adatokra kattintva válasszuk ki az ételeket. Utána nyomjunk rá a multiszerkesztésre, majd egy adott kategóriára. A táblázatban ki kell tölteni az NTAK kategória, NTAK mennyiség és egy NTAK mértékegység oszlopokat.
Fontos, hogy nem csak ételeket, hanem az italokat és szolgáltatásokat is be kell kategorizálni!
Az NTAK biztosított a kategorizáláshoz segédletet: https://info.ntak.hu/vendeglatas#kategorizalasi-segedlet
Amennyiben kérdésünk van, az NTAK non-stop nyitva lévő ügyfélszolgálata segítségünkre áll: https://info.ntak.hu/kapcsolat

CMO ePénztárgép

Android eszközökön használható éttermi szoftver. Pénztárgép összekötés Bluetooth, vezeték vagy QR kód beolvasással. Az ePénztárgép program átküldi a kártyás fizetés összegét a bankkártya terminálra, gyors és nem lehet hibázni. A program magán a terminálon is futtatható. Egyszerű, gyors és kompakt megoldás vendéglátósok számára!

StájerFood

Android, Windows eszközökön is használható. Az eladási felületen a nagy gombokhoz, előre beállítottan az NTAK által meghatározott kategóriákba rögzítheted a termékek adatait. Szinte az összes pénztárgéppel összeköthető Bluetoothon vezetékken vagy QR kód beolvasásával. Telepíthető a program bankkártya terminálra. Ez a koncepció az üzlet áttekinthetőségén és az egyszerűségről szól.

Jutasoft

JUTA-Soft NTAK POS Éttermi és Attrakciós adatszolgáltatás Érintőképernyős felülettel, pénztárgép vagy adóügyi nyomtató kapcsolattal. Támogatott pénztárgépek és adóügyi nyomtatók kábeles vagy QR kódos illesztéssel kapcsolódnak Felhő alapú változata, Androidon, iOS-en (Tablet, Mobiltelefon) is használható.

Ingyenes próbahónap

Ismerd meg a rendszer működését, 30 napig használhatod kötöttségek nélkül, ingyenesen teljes funkcionalitással

NTAK és pénztárgép

Pénztárgép szerviz vagyunk jól ismerjük a kasszák működését, az NTAK összekapcsolást mi végezzükel, mi tanítunk be. A Stájefood éttermi rendszer összeköthető a pénztárgépekkel vezetékkel vagy akár vezték nélkül is.

Rendszert több bankkártya szolgáltatóval is integráltuk

ezzel nem csak időt spórolunk meg, hanem csökkentjük a hibázás lehetőségét is.
Integrálva számlát is lehet kiállítani a fogyasztásról Billingó és Számláz.hu-val amit autómatikusan elküldünk a NAV-nak

Azért kell fizetned, amire szükséged van! Nem akarsz több napot az NTAK program beállításával foglalatoskodni?

Időt, pénzt spórolsz meg, bizz bennünk megoldjuk helyetted!

Stájerfood funkció lista

NTAK
Alapcsomag része!
Kedvezmények
Alapcsomag része!
Raktárkészlet
Alapcsomag része!
Szervízdíj kezelés
Alapcsomag része!
ÁFA kezelés
Alapcsomag része!
Címkék
Alapcsomag része!
Alkalmazottak
Alapcsomag része!
Bankkártya-terminál kezelés
Alapcsomag része!
Vonalkód kezelés
Modul
Konyhai kijelző
Modul
Konyhai / Pincér blokknyomtatás
Modul
Előrendelés
Modul
Tortarendelés
Modul
Házhozszállítás
Modul
Egyszerű, vevői blokknyomtatás
Modul
Mérleg kapcsolat
Modul
ÁFA-s számla készítés
Modul
Pénztárgép kapcsolat
Modul
WooCommerce-kapcsolat
Modul
Asztalrendelés és asztaltérkép
Modul
Egyedi gomb
Modul
API
Modul
Törzsvásárló kezelés
Modul
Törzsvásárlói kártya
Modul

A tökéletes kávé a hozzávalóknál kezdődik

Videó lejátszása

Miért jó a kávé?

Előnyök és tudnivalók

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Videó lejátszása

Próbáld ki az igazi kávézási élményt a város szívében!

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Sed molestie, velit ut eleifend sollicitudin, neque orci tempor nulla, id sagittis nisi ante nec arcu.

Videó lejátszása

Kezdeti nehézségek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

imin15-80mm-honyomtato-800
SmartBox-Pro-800-50

Kezdeti nehézségek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Teljes szélességű kép

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Teljes szélességű kép

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

meg tudj felelni NTAK adatküldési kötelezettségednek!

Megoldás vendéglátósok részére

  • Egyszerű kezelhetőség, kedvező havidíj
  • Nem kell komplex rendszert bérelni
  • Automatikus NTAK adatküldés
  • Támogatott eszközökkel adóügyi nyugtát is kiállíthatsz, akár meglévő, saját tulajdonú eszközödön is

2023. július 1-jétől minden vendéglátóipari egységnek kötelező

Mi gondoltunk a kis vendéglátóhelyekre is

  • Nincs szükséged komplett éttermi szoftver használatára, mert nem kell asztalokat, konyhát, kiszállítás, futárt, raktárkészletet és receptúrákat kezelni?
  • Nem akarsz több napot a program beállításával foglalatoskodni?
  • Nincs helyed egy komplett számítógép elhelyezésére?
  • Nem szeretnél havi 10 000 – 30 000 Ft havi bérleti díjat fizetni?

Ne akadj fenn az adatszolgáltatáson!

Mi lehet a megoldás?

Tudjuk, hogy fontos Neked a gyors és egyszerű nyugta létrehozása

mert egy vendéglátóhelyen rövid idő alatt sok bizonylat kerül kiállításra.

Bár az NTAK küldési funkció miatt lehet az applikációt önmagában is használni és külön beütni a megszokott pénztárgépünkbe az értékesített tételeket, ez már rövid távon is megterhelő lehet, nem beszélve arról, hogy így nagy a tévesztés lehetősége.

Illesztettük az ePénztárgép programot több típusú pénztárgéphez és blokknyomtatóhoz is. Az app-ban lezárt nyugta egyből kinyomtatásra kerül az adóügyi eszközön, a NAV előírásainak megfelelően. Bár így is két eszköz van, de csak az applikációban kell az eladott tételeket rögzíteni.

rendelés felület stájerfood éttermi rendszer

NTAK kompatibilis Stajerfood vendéglátó szoftver éttermi

Eu iusto dolorum pro, facer oportere duo ne. 

Tevero liberavisse
comprehensam nec.

Eu iusto dolorum pro, facer oportere duo ne. 

Tevero liberavisse
comprehensam nec.

Eu iusto dolorum pro, facer oportere duo ne.